דוד בן-גוריון (16 באוקטובר 1886 – 1 בדצמבר 1973) ממייסדי מדינת ישראל, עמד בראש ההנהגה של מדינת ישראל ושל "המדינה שבדרך" במשך שנות דור (1935 – 1963), הכריז על הקמת מדינת ישראל ב-1948 , וכיהן כראש הממשלה הראשון של ישראל.
בן-גוריון נולד בעיירה פלונסק שבפולין, ועלה לארץ ב-1906. בשנותיו הראשונות בארץ, עבד בחקלאות והיה חבר ועד מפלגת פועלי ציון בארץ ישראל. בראשית שנות ה-20 הוא הפך לאחד המנהיגים הבולטים של היישוב – בפברואר 2019, הקים את ״אחדות העבודה״, ב-1920, נמנה עם מקימי ההסתדרות הכללית, ובדצמבר 1921 הוא נבחר למזכיר הכללי שלה, וכיהן בתפקיד מזכ"ל ההסתדרות במשך 15 שנה. בשנים הללו בילה כמחצית מזמנו במסעות ארוכים לאירופה, כדי לגבש תמיכה יהודית ובינלאומית בתנועת הפועלים בארץ ישראל.
בתחילת 1930 הוקמה מפלגת פועלי ארץ ישראל (מפא"י), שבן-גוריון נבחר למנהיגה, והייתה למפלגה הגדולה ביותר בתנועה הציונית. באוגוסט 1935 נבחר בן גוריון ליושב ראש הנהלת הסוכנות היהודית (בארץ) וליושב ראש ההנהלה הציונית (בעולם). הוא עמד בראש הנהגת היישוב העברי בא״י בתקופת המנדט הבריטי, ופעל רבות למען החלטת האו״ם על הקמת מדינה יהודית.
כיושב ראש מנהלת העם, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל, ב-14 במאי 1948 . בטקס, קרא את "מגילת העצמאות", שאותה עיצב בנוסחה הסופי, והיה ראשון החותמים עליה. עם הקמת המדינה, החל לפעול למען הממלכתיות, ובזמן מלחמת העצמאות החליט על פירוק המחתרות וחתם על הפקודה להקמת צה"ל. על מנת לקיים צבא ממלכתי אחד, הורה להפגיז את האנייה אלטלנה ופירק את מטה הפלמ"ח. כראש הממשלה ושר הביטחון, היה בן-גוריון המצביא העליון של מדינת ישראל במלחמת העצמאות, אשר הסתיימה בניצחון.
בן-גוריון הנהיג את מדינת ישראל במשך עשור ומחצה, מלבד פסק זמן בן שנתיים, בשנים 1953–1955, בהן הצטרף לקיבוץ שדה בוקר על מנת להשתתף באופן אישי בהפרחת הנגב. בעת כהונתו השנייה, נחתם הסכם השילומים עם גרמניה, נערך מבצע סיני, הוקם הכור הגרעיני בדימונה ובעידודו הנלהב, נקלטו מאות-אלפי עולים.
ב-16 ביוני 1963 הודיע בן-גוריון על התפטרותו מראשות הממשלה. ב-1965, פרש ממפא"י, עקב חילוקי דעות עם צמרת המפלגה, והקים את רפ”י (רשימת פועלי ישראל) אך מפלגתו החדשה לא הצליחה לגייס את אמון הציבור, ובן גוריון נשאר באופוזיציה. ב-1970 פרש מתפקידיו הציבוריים והתפנה לכתיבת זיכרונותיו. הוא נקבר ליד מדרשת שדה בוקר, בנוף המדברי אשר אהב.
מקור: Http://He.wikipedia.org